Vad OBM inte är!

Organizational Behavioral Management kallas oftast för Den nya generationens ledarskapsstil.

Precis så är det! Det är en stil, ett sätt att relatera en människosyn. Det är INTE en metod.

Metoder, verktyg och tekniker i all ära, det finns mycket som är bra. Men, det är alldeles för vanligt att vi som ledare febrilt letar efter dessa istället för att inse att det mest effektiva verktyget i ledarskap är vi själva. Istället för att söka efter externa knep och genvägar är det mer effektivt att titta på det interna. Vem ÄR jag som ledare.
Ledarskap är inget som vi gör eller utför – det är något som vi ÄR.

Många inkompetenta ledare gömmer sig bakom metoder, verktyg och tekniker för att slippa relatera. Är det lättare att be någon att fylla i en digital enkät istället för att ta sig tid och fråga medarbetaren hur denne mår?

EN del börjar att introducera OBM med metoder och tekniker. Det är dömt att misslyckas. Metoderna och teknikerna är bra och de är evidensbaserade. Men utan relation är de tyvärr helt tandlösa.

Att VARA ledare är att ha en självkänsla och ett självförtroende som smittar av sig.
Det får ringar på vattnet och fördjupar relationer. Dessa relationer är grundförutsättningen för allt förändringsarbete i en organisation.

Vad OBM inte är: En genväg för en ledare att slippa engagera sig och fördjupa relationerna till dem som hen har förmånen att leda.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.