Volontärer.

Jag blir så imponerad av människor! Jag måste få skryta om några av mina vänner.
Två kompisar som jag har i USA har åkt från sin delstat till New York City för att arbeta som frivilliga på ett sjukhus. De är inte självförsörjande utan faktum är att de blivit permitterade från sina jobb och bestämde sig för göra en insats.

Min gode vän som är sjuksköterska på ett sjukhus i London skriver till mig och säger att de inte skulle klara sig utan alla de volontärer som har strömmat till i respons till Coronaviruset.

Jag blir så rörd av detta. Det påminner mig om när jag arbetade med AIDS krisen i Los Angeles och hur vi aldrig hade klarat arbetet där utan volontärer.

Det finns något att säga om detta och jag försöker inte att skriva någon på näsan. Det finns människor överallt som är villiga att göra en insats. Det som behövs är att vi skapar strukturer för volontärarbete. Det första jag gjorde när jag startade en HIV/AIDS organisation i Los Angeles var att göra det lätt för människor att vara volontärer.

Tydliga uppgifter, tydliga ramar och att räkna med deras insats.

Det är inte lika vanligt i Sverige med frivilliga och volontärer. Jag tror dock inte att det beror på en ovilja, utan snarare på att strukturerna inte finns. I tider av kris behövs detta speciellt mycket.

Jag skulle vilja lägga detta i förslagslådan hos kommuner och företag som arbetar med människor på olika sätt. Som sagt, det finns många i Sverige som är frivilliga i olika organisationer, men det skulle kunna gå att göra så mycket mer.

Detta är inte menat som en kritik utan snarare som en uppmuntran att lära av andra där detta fungerar fantastiskt bra.

Viljan finns, vi behöver bara förbättra strukturerna.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.