Alkohol, droger, medicin, spel och andra missbruk

Jag har fått flera e-postar under veckan från personer som känner sig extra sårbara.
Personer som har lyckats med bragden att ta kontroll över sina missbruk.

En kvinna skriver att hon har hållit sig borta från alkohol i fyra år. Nu sitter hon med rädsla och oro inför alla obesvarade frågor kring Coronaviruset. Suget efter alkohol är väldigt starkt. Hon vet vad hon vill, hon känner sina triggers och har det extra kämpigt nu.

Hon gör helt rätt! Hon vänder sig till sitt nätverk. Hon ber om hjälp. Och hon ber om hjälp innan hon har tagit ett återfall.

Jag var snabbt redo med mina pompoms och peppade henne. Tackade henne för förtroendet och sa: Du är inte ensam. Vi klarar det här – tillsammans.

Spelbolagen ligger inte på latsidan. De skickar mer direktreklam än vanligt till sårbara spelmissbrukare. Det är så tillgängligt som det är utan deras erbjudanden.

Flera personer har gjort som kvinnan och vänt sig till mig och andra och sagt att de står på kanten och vill inte ta det där steget.

Stress, kris och turbulens kan vara tufft för personer som har eller har haft missbruksproblematik.

Om du har en vän, kollega eller bekant som du vet är i riskzonen. Utan att vara invaderande, utan att förödmjuka personen, hitta ett sätt att erbjuda stöd. Det är inte farligt att fråga hur människor har det utan att för den skull dra ner byxorna på dem.

Nyckelordet är erbjuda och att försiktigt fråga.

Jag ringde en kompis igår som har tillbringat många år i haschdimma. Han har varit ren i sex år. Jag lyfte frågan och frågade om han behövde lite peppande. Reaktionen var att han kände att han hade koll på läget och att han gick på 12-stegs möte online. Han var dock väldigt glad för att jag frågade.

Tassa inte på äggskal. Empati, erbjuda och egenansvar. Tre bra E:n att ha med sig.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.