Värderingar.

Våra grundvärderingar påverkar oss människor mer än vi anar. Det är vår inre kompass som styr oss i rätt riktning.

Rätt riktning?? Vad menar jag med det? Jo den riktning som är rätt för individen.

En människa med integritet lever i harmoni med sina grundvärderingar.
Inte andras värderingar, utan sina egna.

När vi inte lever enligt denna inre kompass, upplever vi ofta en känsla av obehag.
Jag lever inte som jag lär. Jag bryter mot det jag egentligen tycker.

Grupptryck kan göra att vi kompromissar med dessa värderingar. Detta är väldigt intressant när det kommer till arbetsplatser och andra kollektiva kontexter.

Många gånger när jag föreläser om värderingar blir det tyst. Vi känner oss obekväma att prata om detta. Men faktum är att det är något av det mest hälsosamma vi kan göra. En av de starkaste källorna till att människor vill framåt och skapa förändring är om de känner att dessa förbättringar stämmer med deras egen värdegrund.

Ledarens fantastiska förmån är att skapa en arbetsmiljö där den individuella harmonin av att leva med integritet är samstämmig med arbetslagets. Här behöver alla kompromissa. Men om vi inte pratar om värderingar, hur vet vi då exakt vad det är vi kompromissar med?

Ett dynamiskt företag är konstant i förändring. Det är motorn till tillväxt och välmående.
Utan att inse vikten av värderingar och den energi som ligger i detta, är som att försöka köra bil utan bränsle. Det blir soppatorsk. Företaget står och stampar och människor mår dåligt.

Vad är dina grundvärderingar? Går de hand i hand med värderingarna på din arbetsplats eller det sammanhang du rör dig i.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –