Våga fråga!

Jag läser rapporter från många länder om det faktum att pandemin gjort att missbruk har ökat katastrofalt.

Många har gått från riskbruk till missbruk.

Eftersom jag har mångårig erfarenhet av behandling av missbruk får jag många signaler från människor att de antingen själva har gått över en gräns eller att de misstänker att en familjemedlem, kollega eller vän inte hanterar situationen.

Internetbaserade spelbolag som erbjuder sina tjänster på ett väldigt lättillgängligt vis. Att börja på kul och sedan successivt fastna i ett spelmissbruk är inte ovanligt.

Lika tillgängligt som spel är sex och porr. Om det blir för mycket av den varan är det tyvärr lätt att fastna även i detta.

Att jobba hemifrån och döva stress med ett glas vin har jag hört många prata om. Hemma är det ingen som ser att det är ett vinglas bredvid datorn och inte en kaffekopp.

Om det jag skriver gör att du tänker på någon i din närhet eller på dig själv, då ska du lyssna på detta.

Våga fråga!

Men, tänk på hur du frågar. Konfrontation leder till låsta positioner och du gör mer skada än nytta. Ingen reagerar positivt på att bli ställd mot väggen. Att genera någon är ingen väg framåt.

Däremot att allmänt lyfta frågan samtalsämnen som berör och på ett förstående och empatiskt sätt lämna öppningar för att en person ska känna erbjudandet att kunna vara sårbar. Det är det bästa sättet att fråga.

Erbjuda och locka fram. Empati och trygghet.

Att ha den kompetensen är en grundkompetens för ledare, men egentligen en medmänsklig kompetens som vi alla borde ha.

Vad jag menar med att våga fråga handlar mer om att våga närma oss istället för att undvika. Bästa sättet att förebygga försvarsmekanismer är att vi börjar med att bjuda på oss själva.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första