”The silent treatment”

Det finns en olat bland människor som orsakar väldigt mycket skada. Jag pratar om de som väljer att kommunicera med andra personer med hjälp av tystnad. I USA finns det ett uttryck för detta, det kallas för ”The silent treatment!”

Denna kommunikationsform faller under kategorierna ineffektiv och destruktiv. Det är ett pubertalt och väldigt omoget sätt att kommunicera som jag anser att vuxna människor borde ha vuxit ifrån.

Vet ni vad jag talar om? När en person blivit arg på en annan och skulle behöva kommunicera detta, så väljer den personen istället att inte kommunicera alls. Det blir ett slags sätt att straffa den andre.

I mitt personliga liv kan jag tala om att sådana individer göre sig icke besvär. Jag köper inte den typen av drama och barnsligt interagerande. Har en person något att säga mig så krävs det ord.

Tystnad ger utrymme för spekulationer, osäkerhet och missförstånd. Det är ett mycket manipulativt sätt att kommunicera. Dessutom är det respektlöst mot båda parter. Mot den som använder sig av tystnaden som kommunikationsmedel. Det visar en brist på respekt för att få rätt information och på så sätt göra en bedömning av situationen som oftast inte är så svår att reda ut. Det skapar låsningar som kan vara mycket svåra att ta itu med.

Jag arbetar mycket med kommunikation mellan personer. Inte någon enda gång har jag sett hur den här typen av kommunikation har lett till något gott. Snarare tvärtom. Jag har sett många relationer och vänskaper gå sönder och känslor sårade. Att inte säga något är också att kommunicera. En kommunikation som förgör och bygger murar människor emellan.

Detta handlar mycket om personlig mognad. Jag tror att många har fastnat här och inte utvecklat ett bra sätt att kommunicera. Många föräldrar använder tystnaden som ett sätt att kommunicera med sina barn. Vilket djävulskt sätt att förbereda sina barn för livet.
Sociala medier, textmeddelanden, mobilsvar, e-postar etc. är också kommunikationsmedel. Det finns en olat även här att människor inte svarar på varandras tilltal. När någon skriver till mig, då svarar jag. Om jag någon gång missar eller tiden inte räcker till så ber jag tusen gånger om ursäkt. Ett tilltal vare sig det är verbalt eller skriftligt förtjänar ett svar. Tystnaden blir ett frö till negativa konsekvenser.

Tystnad kan vara bra och vackert på många sätt, men inte när det gäller kommunikation. Jo, om båda personerna är på samma våglängd. Jag har dagar när jag är hemma tillsammans med min partner och vi inte säger ett ljud till varandra. Det kan vara skönt. Men det är ingen av oss som försöker att säga något med tystnaden.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Låt mig bara få VARA!

Tala inte om för mig vad jag behöver göra när jag inte mår bra. Jag behöver ingen ”att göra lista” – jag behöver bara få