Myndighetsutövning!

Hur landar ordet ”myndighetsutövning” hos dig? Själva klangen av detta ord andas makt och kontroll. Det känns som ett ord som handlar om att sätta någon på plats – att tala om vad det är som gäller.

Myndighetsutövning handlar om att det finns paragrafer och beslut att luta sig emot. Den som behöver myndighetsutövning är i hierarkisk ordning lägre ställd.

Myndighetsutövning, regler, förordningar och gränser måste finnas. Men de måste paketeras och levereras med kompetens. Människor som är i utsatta lägen, ofta i beroendesituationer där de är ekonomiskt beroende, är väldigt sårbara. Det finns många gånger redan starka motstånd och försvar med i bilden.

Vi lever i en tid när många ropar efter hårdare tag. Efter gränssättande och tydlighet.
Tro nu inte att jag är någon gränslös velourgubbe som inte tycker att det ska finnas krav och gränser. Faktum är att jag tycker det är FÖR LITE av den varan.

Jag har dock starka värderingar när det gäller HUR vi sätter dessa gränser eller hur vi levererar konsekvenser. Om vi gör det med en förmyndigande attityd och utövar vår makt mot sårbara människor på fel sätt, då förvärrar vi situationen.

HUR vi bemöter människor är A och O. En myndighetsutövare kan ha både paragrafer och utredningar att luta sig mot och ha rätt i sak. Det är bara halva jobbet. Den viktigaste halvan är på vilket sätt vi får med individen på tåget. Att inte låta vår maktposition förvärra. Hur levererar vi ut budskapet?

Individen är ALLTID expert på sitt eget liv. Det innebär att när vi arbetar med människor så måste vi göra det med stor ödmjukhet inför experten. Det går inte att bara klampa på i myndighetens namn för att jag på pappret har rätt!

Ordet EVOKE på engelska är fantastiskt. Det handlar om att locka fram viljan till förändring hos individen vi arbetar med. Det kräver engagemang och det kräver vilja. Men, då skyller vi på att vi inte har tid. Faktum är att det går snabbare att peka med hela handen, men vad blir resultatet? Ett annat faktum är att vi har massor med duktiga medarbetare som möter människor med starka motstånd, som arbetar i en struktur där de inte har tid för det engagemang som krävs för att locka fram motivation och egenansvar.

Det är vi som arbetar med människor som måste lära om. Inte lägga det på dem som redan är sårbara och har en nedsatt förmåga. Inte heller lägga det på en struktur och processer som skapar orimliga krav på medarbetare och personal.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.