Metod- och verktygsfixering.

Det är så vanligt att jag stöter på uppdragsgivare som är ute efter verktyg. Metoder som ska göra jobbet åt dem.

Här kommer ett faktum som förvånar mig att det inte har trillat ner än. Det finns inga universella verktyg eller metoder. Det är ALDRIG ett verktyg som förändrar en människa.

Åter och åter igen när människor tillfrågas om vad det var som hjälpte dem att komma över utmaningar, ta kontroll över problemskapande beteenden och höja sin livskvalitet, är svaret RELATION.

Någon som de träffade var intresserad av att veta VEM de är. Nyckeln är att bygga en allians och en relation som i sin tur ger individen kraft till att kunna hjälpa sig själv.

Det finns inga genvägar till engagemang och partnerskap. Det går inte att metodisera ledarskap.

När det gäller relationer finns det inte metoder och steg att följa. Det handlar om ett samspel. En relation är som en organism som hela tiden utvecklar sig. Vår uppgift är att vara i den organismen som en temporär krycka, att leda människor till att hitta sin egen väg framåt.

Detta kräver mycket av empati, nyfikenhet, att tänka utanför ramarna, risktagande och skapande.

Jag vill inte utbilda människor i metoder som skapar låsningar och begränsar. Jag vill utbilda människor som vill och vågar tänka själva. Lita på att det bästa verktyget de har i sitt arbete är de själva. Inte steg 1-10 i ledarskapsmetoder.

Vi måste VILJA relationer i arbetet med människor.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är

Destruktiva klyschor.

”Det finns en mening med allt!” Har du hört något dummare uttryck än detta som vi slänger oss med till höger och vänster. När vi