Oacceptabla beteenden – ledarens ansvar!

Att vara ledare handlar mycket om att vara empatisk och att guida människor framåt.
Jag skriver mycket om vikten av att styrka medarbetare.

Det finns dock en sida av ledarskapet som är mindre trevlig. Det handlar om hur vi tar itu med beteenden som inte är acceptabla. Vad gör vi med medarbetare som faktiskt inte levererar och som har kört fast i beteenden som infekterar omgivningen?

Här är det många som faller in i att tala om tydligt ledarskap och utdaterade ledarskapsstilar där det pekas med hela handen. Skriftliga varningar och svåra samtal.
Bäst före datumet är passerat med den typen av interventioner och insatser.

En del ledare får ett undvikande beteende i dylika situationer och andra kavlar upp ärmarna och blir alldeles för PÅ. Ansvaret för ett oacceptabelt beteende ligger hos individen – JA!! Men ledarens ansvar är att locka fram insikten om att en förändring är den enda och icke-förhandlingsbara vägen.

Detta är anledningen till att jag brinner för att utbilda ledare i hur vi arbetar med beteenden på ett sätt som faktiskt leder till hållbar förändring.

I veckan var jag på en vårdcentral och fick ett bemötande som var helt empatilöst och chockerande. Härskarteknikerna haglade och jag stod bara och gapade av förundran över vilket otroligt inkompetent ledarskap som måste råda på denna arbetsplats. Det kliade i fingrarna på mig att vilja sätta personen på plats, men det hade fått en rekyleffekt och varit inkompetent.

Jag skrev dock en e-post till verksamhetschefen och lyfte hur ledarskapet fallerar rejält och att det drabbar mig som kund/patient. Jag blev uppringd av denne chef som började skylla på problemet hon har med sin personal. Det blev en intressant konversation där jag lyckades locka fram insikten att ansvaret för dåligt bemötande ligger hos ledaren. Jag fick så ett frö av intresse till att utveckla kompetensen att arbeta med infekterade beteenden som leder till hållbar förändring. Hon tackade mig för mitt engagemang och stöd.

Oacceptabla beteenden är ledarens ansvar – ansvaret till att locka fram en snar förändring.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är

Destruktiva klyschor.

”Det finns en mening med allt!” Har du hört något dummare uttryck än detta som vi slänger oss med till höger och vänster. När vi