Lugn smittar av sig.

En kvinna som jag fick förmånen att träffa på mitt senaste Sverigebesök berättade för mig om sitt fascinerande arbete som HR chef på ett större företag. De blev mycket drabbade av pandemin och är även påverkade mycket av Rysslands invasion av Ukraina. Alla yttre omständigheter som inte går att påverka gjorde att stressnivån gick i taket. Sjukskrivningar, missförstånd, allmän frustration och mänskliga reaktioner gjorde arbetet mycket tungrott.

”Jag hörde dig föreläsa för några år sedan,” berättade hon. ”Du föreläste om att ledare är något jag är, inte något jag gör.”

Hon fortsatte att berätta hur hon sedan föreläsningen gått igenom ett paradigm skifte i sitt sätt att se på sitt arbete. Hon gick från att GÖRA till att VARA.

”Det handlade inte om att jag började göra mindre, utan att grunda mitt görande i mitt varande!”

Hon satte som fokus att börja varje dag med att hitta sitt inre lugn. Hon identifierade de platser, aktiviteter och personer som fick henne att må bra, där hon kunde tanka energi. Missförstå mig inte, detta är ingen flumsyster utan en mycket kompetent och framåt ledare. Hon blev inte någon som hon inte är, utan fokuserade på det som funkade för henne.

En av hennes medarbetare hade sagt till henne nyligen: ”Jag blir så lugn av dig!”

Hon berättar: ”När jag hörde det tänkte jag, antingen är jag världens bästa skådespelare eller så har jag faktiskt lärt mig konsten att VARA mitt i extrema stress situationer.”

Vi stod i en vestibul och pratade och där fanns en stor spegel på väggen. Jag bad henne titta i spegeln och fråga vad hon såg: ”Ser du Christina Schollin eller ser du en kompetent ledare?”

Hon skrattade gott och sa: ”Ibland behöver man prata om sin resa för att inse att det gått framåt!”

Både pandemi och Putinfasoner har ökat stressen hos många. Att leda i situationer där yttre faktorer påverkar produktivitet och välmående är en konst och en kompetens.

Lugn smittar av sig. Visst är det underbart att vara ledare.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första