Ljus i mörkret.

Tillåt mig att vara lite kontemplativ i detta inlägg.

Jag satt och tittade på nyheterna och blev beklämd. Det är mycket nu. Inflation, en vidrig Putin, energikris, klimatförändringar, gängterror, polarisering och politiker som inte ser skillnad på sina arslen och armbågar. (Amerikanskt uttryck: ”Can’t tell his ass from his elbow!”)

Mitt arbete tar mig ofta till platser där det är mycket mörker. Jag kom precis från ett uppdrag i Belize där fattigdom, trafficking och kriminalitet är vardagen för dem jag utbildade. Varje land, varje kontext har sina utmaningar.

Känner du som jag att ibland blir det en överdos av negativ information?

Hur vi tankar energi, vad vi tror på, vad vi har för värderingar och övertygelser är så olika. Men en sak har vi gemensamt. Ibland behöver vi tanka kraft.

När jag efter nyhetssändningen kände mig överväldigad av världsläget, satte jag mig i soffan i mörkret. Tände tre ljus och fixade en stor balja kaffe.

Tända ljus i mörkret. Lyster och värme. När det är som mörkast upplever vi stearinljusets kontrast mer påtagligt. Ljuset för mig representerar kärlek. Den kraft som genom alla tider har visat sig varit starkare än allt mörker.

Kärlek kan paketeras på så många olika sätt. En del använder religion, andra tror på den goda kraften inom oss. Det är för mig ganska ointressant vilket sätt vi använder för att få tillgång till det goda och varma i livet. Det viktiga är att vi påminner oss själva om att kärlek är starkare än hat, hopp är kraftfullare än förtvivlan och inre lugn behagligare än ångest.

Efter nyhetssändningen alla ord, var det skönt att få känna den ordlösa kraften påminna mig om att ljuset alltid varit starkare än mörkret.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –