Champinjoner behöver hästskit. Vad behöver du?

Orkidéer är fantastiskt vackra, eller hur? Inte konstigt att det är den blomman som vi ofta ger bort när vi vill visa lite extra kärlek och uppskattning. Jag fullkomligt älskar dessa blommor och jag har många. De påminner mig om människor. Lika vackra och föränderliga. Precis som oss har de säsonger när de inte blommar och har en grå tillvaro. Mellan blomningarna när bladen ligger som gröna ko tungor över krukan och vi undrar om de någonsin kommer att blomma om. Det kommer de att göra, men bara om vi fortsätter att ge omsorg och samma näring som dom behöver när de står i full blom. Många ger upp och slänger sina vilande orkidéer.

Vi människor behöver näring kontinuerligt. Det är vår livsådra. Vi behöver andra i vår närhet som vet vad vi behöver föra att vi ska blomma. Men främst av allt behöver vi veta själva vilken näring som är bra för oss så att vi kan placera oss i den livssituation som är bäst för oss. Det sker inte av sig själv.

Vissa människor har större behov av bekräftelse från andra. Det får vi inte göra till något fult genom att nedlåtande säga att de har ett för stort bekräftelsebehov. Andra finner sin näring i ensamheten. Det betyder inte att de är socialt inkompetenta.

En sak som jag har märkt är att människor ofta är utsvultna på näring. Vi längtar efter uppmuntran Vi vill bli sedda och bekräftade. Det har blivit en bristvara i vårt snabba samhälle. Många individer jag träffar är mer vana att höra negativa utsagor om sig själva snarare än positiv feedback.

Hur är det på din arbetsplats? Har du chefer som kontinuerligt ger de anställda näring, uppmuntran och glada tillrop? Eller är de inkompetenta och driver verksamheten med förmaningar och pekpinnar?

Har du vänner som överöser dig med kärlek och värme. Kompisar som är trygga och som finns där även mellan blomningarna när du är orakad eller osminkad i själen?

Hur är det hemma? Den plats som är den viktigaste för oss. Är det stället där näringen flödar, eller har någon annan anda tagit över?

Se till att du får näring! Och vet vilken näring du behöver. Det är inte fult att be om det som gör oss vackrare.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar