Kunskap är bra!

Ibland hör jag människor säga att de har gått i livets hårda skola. Ett sätt att säga att det kanske saknas formell utbildning, men att livet har bjudit på erfarenheter som de har fått lära sig ovärderlig kunskap genom.

Detta är en viktig kompetens att ha. Jag började själv på det viset. Jag arbetade med krishantering som volontär i Mellan Östern och Afrika. Jag fick massor med erfarenheter genom mitt arbete. Tyckte själv att jag hade blivit riktigt bra på det jag gjorde och kunde.

Det var då jag träffade en professor som utmanade och uppmuntrade mig till att inte nöja mig med erfarenhetsbaserad kunskap, utan också se till att förskansa mig formell, akademisk kunskap.

Ingen är gladare än jag att jag gjorde detta. Det gick åt massor med både pengar, hört arbete, svettiga tentor och uppsatser, men till slut hade jag två magisterutbildningar i min hand. Det jag lärde mig på skolbänken är och har varit ovärderligt och nödvändigt. Jag kan idag utföra ett arbete mycket mer professionellt och med formell kompetens i kombination med erfarenhetsbaserad kompetens.

Det finns ett enormt behov av människor som har formell kompetens. Det finns väldigt många människor som inte har detta, men som gärna vill arbeta med människor.

Min utmaning och uppmuntran är: Skaffa dig formell kompetens. Det finns massor med härliga utbildningar online inom så många olika områden.

Våga sikta lite högt och tro dig själv om att du kommer att klara det.

Vi måste ha en balans mellan informell och formell kompetens. En arbetsgivare föredrar alltid dem som tagit sig tid till att formellt utbilda sig. Jackpotten är att hitta någon som har både ock.

Låt inte lågt självförtroende och självkänsla stoppa dig. En formell utbildning kommer att öppna många dörrar för dig i framtiden.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar