Jag borde…

Du har säkert precis som jag saker och ting som du borde ta tag i. Den där gnagande känslan av att egentligen behöva inte bara fatta ett beslut, men faktiskt ta praktiska steg till förändring.

När jag var rökare levde jag konstant med känslan av att jag borde sluta. En konstant ledsagare i livet är att jag borde dra ner på de där fantastiska semlorna, bakverken och fikabrödet.

Vet du att den känslan av obehag at inte göra det vi borde göra är en stark källa till motivation. Det finns en anledning att vi inte mår bra inom oss när vi inte lever som vi vill.

Varför? Min människosyn är sådan att jag tror att alla människor är goda! Och vi, alla dessa godbitar vi dras till att vilja leva med integritet. En härlig definition av ordet integritet är: ”Att leva i harmoni med våra grundvärderingar! ”

Dragningskraften till det som på fint språk kallas för ”telos” och användes av Aristoteles för att beskriva detta slutmål, denna harmoni.

Så istället för att titta på oss själva som veliga, eller att inte ha karaktär nog att fatta de beslut vi egentligen borde fatta, kanske vi ska se det som att vi är fullt normala i vår ofullkomlighet och att obehagskänslan är vår lilla motor till att fatta rätt beslut.

Beslut växer fram. Jag bestämde mig inte för att sluta röka över natt. Beslutet behövde få mogna i den där obehagskänslan att inte leva som jag egentligen ville leva.

Sen en dag när det var moget var det något som gjorde att jag tog steget fullt ut.

Jag träffar människor som säger att de borde:

• Motionera mera
• Lämna en infekterad relation
• Ta itu med beteenden de inte trivs med, (ilska, vara lättretad, falla in i svackor etc.)
• Tillbringa mer tid med familjen
• Sluta röka, dricka, droga, fika eller bryta en osund relation till porr, mobilsurfande och andra missbruk.
• Byta jobb
• Förändra något annat som de inte är nöjda med i livet.

Den gemensamma nämnaren är att de lever under molnet: JAG BORDE

Det molnet skingrar vi bäst genom att låta känslan av att vara i skuggan göra att vi flyttar ut i solen. Ofta är det bara några steg bort till en soligare plats. Och det ska då gudarna veta att svensken dras till solen. Det är en liknande dragningskraft som att dras mot harmonin med våra kärnvärderingar.

Trixet är att lyfta på skinkorna och förflytta oss till solen, för molnet kommer inte att försvinna. Det är vi själva som måste ut i solskenet.

Vad är det som ska få dig att ta steget till förändring bort från ”jag borde” i riktning mot ”jag vill” och ”jag kan!” Det är inte en piska. Det är inte skuldkänslor. Det handlar om att lyssna till den inre längtan efter harmoni.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.