Hjältar och hjältinnor!

I lördags var jag djupt imponerad. Jag fick förmånen att föreläsa på Folkets Hus i Umeå. Åhörarna var familjehemsföräldrar. Fantastiska människor med ett brinnande engagemang för andra människors barn. De öppnar upp sina egna hem, lägger om hela sin livsstil, genom ett djupt engagemang försöker att sätta sig in i hur dessa unga människor tolkar sina liv och parerar livets käftsmällar. Skapar en trygg miljö där kärlek och empati får styrka självförtroende och självkänsla hos individer som inte fått en bra start i livet.

Interaktionen och samtalen jag hade fick mig att inse att det finns en enorm kärlek och omsorg, men också ett energikrävande arbete och tålamod.

Dagens inlägg har ett syfte och det är att sätta luppen på alla vardagshjältar omkring oss. Och inte bara det – en uppmuntran till oss alla att göra en liten mental inventering om vilka människor vi känner som investerar i andra människor på något sätt. Följ sedan upp den inventeringen med att fundera på hur du kan lyfta, bekräfta och uppmuntra de hjältar och hjältinnor som du känner.

Alla människor har inte möjligheten, viljan eller benägenheten till att vara direkt inblandade som familjehemsföräldrar eller på andra praktiska sätt ha direkt samröre med utsatta människor. Men vi har alla förmågan att kunna ge bekräftelse och uppmuntran till dem som gör det.

Varför inte ta en minut och skriva en uppmuntrande rad till dem i din bekantskapskrets som är familjehem eller som har öppnat upp sina hem för flyktingar, som är engagerade i frivilligarbete bland människor med stora livsutmaningar.

Kärlek, uppmuntran och bekräftelse kan vi aldrig få för mycket av och det fyller på kraften och entusiasmen. Det är allas vårt ansvar att se till att bränsletanken inte töms hos alla vardagshjältar!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.