Ett undvikande ledarskap är ett inkompetent ledarskap!

”Beware of negative people, they have a problem for every solution”
”Akta dig för negativa människor – de hittar problem i alla lösningar.”

Detta är ett vanligt citat som jag har hört till förbannelse i såväl USA som i Sverige. Det har sina rötter i Positiv Psykologi. Vems citat det är vet jag inte för det är så många som säger att det är deras.

Jag tycker det är otäckt hur denna människosyn tränger sig in och påverkar ledare och chefer.

En ledare som aktar sig för eller undviker negativa människor begår tjänstefel och visar med tydlighet sin inkompetens. En ledares uppgift är att leda sina medarbetare – det inkluderar även de som är negativa. De som sätter sig emot lösningar, de som vi tycker är jobbiga.

Det kräver ledarskapskompetens att kunna leda dessa underbara människor. Att ha förmågan att locka fram det bästa även i dem som etiketterats som negativa. Att akta sig för, eller undvika är inte karaktärsdrag som jag förväntar mig att se i en kompetent ledare.

Jag blir mörkrädd när jag ser denna infekterade form av positiv psykologi krypa sig in bland ledare. Den har inget där att göra.

En kompetent ledare vet hur man leder genom och ur svårigheter och negativitet. Den trygga ledaren sätter inte etiketter på medarbetarna ”negativ” ”positiv” ”medgörlig” ”besvärlig” etc.

Alla medarbetare har rätt att känna att ledaren vill dem väl. Att vilja någon väl inkluderar aldrig att akta sig för eller undvika. Snarare tvärtom: Att närma sig, att engagera sig och locka fram såväl lösningar som motivation hos ALLA medarbetare.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

 

 

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första