FLÄSKET BRINNER!!!!…………inte!

När jag var liten fanns det ett svenskt rockband som hette Fläsket Brinner. Det där har liksom satt sig i huvudet på mig. Genom åren när jag har stått och tittat på mina bilringar i spegeln, har jag fantiserat om hur fantastiskt det skulle vara att bara kunna elda upp det överflödiga istret för att sedan glatt gå ut på stan och tillhöra det smala folket!

Det är ju jobbigt att försöka gå ned i vikt. Tänk om det fanns snabba metoder. Fettsugning!? Tittar med längtansfulla blickar på dammsugaren och fantiserar om att det skulle finnas ett munstycke att köpa på Clas Olssons som man kunde stoppa upp i lämpligt hål och bara suga ur fläsksvålen.

Det kallas irrationella tankar som man har när man lever med ett dilemma. Det kan vara att man vill bli av med överflödskilon, sluta röka, kontrollera vinkonsumtionen etc. Sånt där som man vill ändra på och gärna vill att det för ändamålet ska finnas en snabb och smärtfri metod.

”Genvägar äro senvägar min käre Valerian!” sade skolfröken i Ruskaby skola. Det handlar om att lära sig att ta kontroll över sitt liv ett steg i taget och inte febrilt leta efter snabbhissen som går från källaren upp till översta våningen.

När vi kämpar på i livet med att göra det som vi vill göra snarare än att göra det som vi inte vill göra….då blir det ofta två steg framåt, ett steg bakåt, ett åt sidan och sedan framåt igen.

När vi har råkat ta ett bakåtsteg då kommer skulden och skamkänslorna. Vi är så bra på att trycka ner oss själva.

Är det någon mer än jag som kämpar med en tankefälla som kallas ”Svartvitt Tänkande?” När allt går bra då går det så jäkla bra. Motion varje morgon, äta rätt, tänka rätt, allt går som på räls. Sen spårar det ut. Då är det ingen idé att försöka längre. Då blir det nattsvart! Fram med kanelbullarna, godiset, varför inte en liten bakelse? Samma person som var helt otroligt duktig på det han ville göra, blir nu expert på att göra det han egentligen inte vill.

Det gäller att kunna identifiera sina tankefällor och sätta ord på dem. Sedan har vi den kraften inom oss att komma på spåret igen. Vad vi tänker och hur vi tänker påverkar hur vi känner och hur vi agerar.

Vad häftigt det är att vara människa och lära oss hur vi kan hitta den väg som passar oss för att bli så underbara som vi vill vara!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.