Men se till att få ur tummen!

Så frestad jag är ibland när jag har med människor att göra som sitter fast i ältande, offerroller eller allmänt gnällande att skaka om dem ordentligt och få dem att röra på sig.

Nu vet både ni och jag att det är det absolut sämsta vi kan göra. Det kommer att få igång försvarsmekanismerna och om personen i fråga redan sitter fast, så blir att peka med hela handen som att hälla våt cement runt anklarna på dem. När den stelnar blir det ännu svårare.

Men vi är mänskliga. Och ibland frestas vi till att göra raka motsatsen till det vi bör göra.

Tonåringar som inte gör som vi säger! Personer som sitter fast i apati. Söner och döttrar som verkar ha vuxit fram framför datorn och spelar eller chattar sig genom livet. Den anställde som för länge sedan borde ha sökt ett annat jobb och har fastnat i gnäll-diket.

Jag har arbetat med mig själv mycket för att inte låta mitt kontrollbehov få mig att styra och ställa. Att peka med hela handen verkar vara något som en del av oss är födda med.

Det går att lära om. Första steget är att inse att kontrollbehovet finns där. Sedan gäller det att hitta andra sätt att tänka, känna och agera.

Det finns inget sunt ledarskap som handlar om att ta kommandot. Ändå faller vi in i det.

Tacksam är jag att det finns relationssätt som fungerar. När jag stöter på de där situationerna när den inre kommandoran vill komma fram får jag luta mig på den kunskap jag har.

Första steget är alltid engagemang. Att förstärka alliansen. Det är inte alltid vi vill göra detta med personer som retar gallfeber på oss. Tyvärr finns det inget annat val. Ett starkt engagemang är förutsättningen för att vi ska kunna locka fram förändringsvilja och motivation hos andra.

Detta kommer inte av sig självt. Det kräver träning och det kräver handledning.

Är det någon som känner igen sig? Jag är övertygad om detta.

Allt gott ledarskap börjar med att vi synar oss själva i sömmarna. Ett kontrollbehov är ett kontrollbehov, även om vi försöker förmildra det med exempelvis:

”Våga vara vuxen!”
”Vara tydlig!”
”Sätta gränser!”

”Stolthet handlar om vem som har rätt.
Ödmjukhet handlar om vad som är rätt.”
Ezra T. Benson

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.