Hur mår du?

Hur ofta frågar vi varandra hur vi mår? Jag tänker ibland på hur ensamma människor är. Jag tror att innerst inne längtar vi efter att någon ska intressera sig för hur vi har det. Visst har vi rätten till vårt privatliv och det finns perioder i livet när vi inte vill att folk ska komma nära. Det måste naturligtvis respekteras.

Överlag tror jag dock att det är så att vi vill bli sedda och hörda. Behovet finns där att få berätta för andra både när vi mår bra eller när vi har det kämpigt.

När jag bodde i USA brukade jag ibland chocka folk när de slängde ur sig den amerikanska hälsningen: ”How are you doing?” Det är ju bara en hälsning precis som ”HEJ!” på svenska. När jag då svarade med att börja berätta hur jag mådde tittade folk förundrat på mig och undrade om jag inte var klok.

Jag tycker om när folk frågar hur jag mår. Det är när det kommer från en individ som faktiskt vill veta hur jag har det. Jag har en vän i Skaraborg som är specialist på att fråga hur jag mår och verkligen vill höra svaret. Det gör mig varm – för det andas omsorg!

Själv frågar jag ofta hur människor i min omgivning hur de har det. Då märket jag vilken bristvara det är. Många har lärt sig att förhålla sig till en ensamhet där någon sällan frågar hur de mår. En del har starka försvar av olika anledningar, men bakom dessa försvar finns personer som vill bli sedda.

Ensamhet finns bland de som lever ensamma. Men den är även utbredd bland dem som lever i relationer och familjer. Varje gång jag lyfter detta ämne och skrapar på ytan ser jag att så många människor inte är sedda.

Gör så att du medvetet frågar människor du möter i din vardag hur de mår. Gör det på ett sätt som visar att du verkligen vill veta och att du bryr dig. En genuint ställd fråga lockar fram genuina svar.

Ensamhetsproblematiken är enormt stor speciellt i västvärlden. Isolering bryts inte av sig själv. Det börjar med att vi visar att vi bryr oss. En aktiv handling – som får ringar på vattnet.

Lycka till när du idag frågar någon i din omgivning hur de mår, och gör det på ett sånt sätt att det lockar fram ett svar.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.