Fallgrop: Empati är inte terapi!

När vi kommer människor nära genom ett empatiskt förhållningssätt är det inte ovanligt att det dyker upp problem som den anställde anförtror till dig som chef. Här är det viktigt att skilja på äpplen och päron. Du är chef, inte terapeut! Det är inte din uppgift att engagera dig i en anställds personliga problem. Ingen chef ska eller bör vara terapeut åt sin personal. Du kan vara empatisk och du kan på ett empatiskt sätt hänvisa personen till hjälp gällande personliga problem. Att skapa en empatisk kultur på en arbetsplats innebär inte att det ska bli en plats där vi utövar vare sig individuell- eller gruppterapi.

En empatisk ledare löser inte problem åt sina anställda. Människor är fullt kapabla till att hitta sina egna lösningar. Det är aldrig din uppgift som ledare att leverera lösningar. Du ska istället hjälpa människor att komma fram till hur de ska komma vidare på egen hand.

Det empatiska ledarskapet är en förutsättning för att kunna locka fram det bästa hos dina medarbetare.

Det finns ett ord på engelska: EVOKE – har inte hittat någon bra översättning till svenska…Framkalla, locka fram…har du nåt förslag?

Evoke är en av grundkompetenserna i Motiverande kommunikation (MI)

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Erbjuda.

Vi pratade om vikten att som ledare vara nyfiken. Men att ha denna kompetens betyder att vi också kan balansera denna nyfikenhet. Att vara nyfiken