Ensamhetsproblematik är en ledarskapsfråga

Icke-vald ensamhet både privat och professionellt är en orsak till psykisk ohälsa. Jag har intervjuat flera personer som berättade om hur ensamheten på arbetsplatsen blivit en så stor stressfaktor att det resulterat i sjukskrivningar. Många uttryckte också att distansarbete har eskalerat icke-vald ensamhet.

Jag har även samtalat med många chefer som upplever sig väldigt ensamma i sina positioner. Det finns ett engelskt uttryck: ”It’s lonely at the top!”

Om chefen känner sig utanför eller ensam, hur ska denne då i sin tur kunna aktivt guida arbetsplatsen så att ensamhetsproblematik inte är en anledning till att personal mår dåligt.

Ensamhet är tvåeggat. Lika energigivande som den valda ensamheten kan vara, lika dränerande och stressande kan den icke-valda ensamheten upplevas.

Ofrivillig ensamhet äter på självkänslan och självförtroendet otroligt mycket. Det påverkar vårt välmående. Människan är ett flockdjur och har ett primärbehov som handlar om tillhörighet och erkännande av gruppen.

Ensamhetsproblematik kommer vi aldrig åt om vi inte vågar lyfta frågan. Skriv gärna i kommentarsfältet hur vi gör för att aktualisera frågan utan att vara utpekande.

Ledarens uppgift är att se till att ingen i flocken känner sig ensam.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar