En liten förändring kan skapa stor skillnad.

Det är lätt att bli uppslukad av trötthet och leda under denna surrealistiska period. Det påverkar oss både individuellt och socialt. Jag läser rapporter om hur den psykiska ohälsan ökar i många länder.

Jag är otroligt trött på denna pandemi som påverkar mitt liv både socialt, professionellt och emotionellt.

Beteende aktivering är något som är otroligt effektivt. Det är en term vi använder inom Kognitiv Beteende Terapi (KBT). Så här använder jag det just nu:

Jag valde ett område som inte var förknippade med det som känns tungt. Alltså inte professionellt, socialt eller emotionellt. Eftersom kroppen påverkar vårt välmående mycket, valde jag fysisk aktivitet.

Jag satte ett realistiskt mål där ribban inte var för hög. För mig blev det att ta en timmes promenad 4 dagar i veckan.

En kompis fick bli mitt bollplank. Jag berättade om målet för henne. Uppgiften jag gav henne var att efter varje promenad ge mig positiv feedback och ställa frågor om hur det känns att ha nått mitt mål.

Det känns bra att lyckas. Det känns bra med bekräftelse.

Successivt började jag höja ribban och märkte en påtaglig förändring.
Denna positiva energi svämmade över på de områden som kändes jobbiga och blev en katalysator till att även göra förändringar där det kändes tyngre.

För mig blev det mätbar fysisk aktivitet som blev den lilla förändringen. Det viktiga är att välja något som känns positivt.

Det simpla är ofta det som fungerar bäst.

Alltså:
1. Välj något som du VILL förändra.
2. Sätt ett realistiskt mål, gärna 3–4 gånger per vecka.
3. Utse en cheerleader som uppmuntrar och får dig att sätta ord på de positiva känslorna förknippade med att du når målen.

Det enda svåra med detta simpla är att få tummen ur ändan och faktiskt göra det.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Nyhetsbrev

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Du kanske också gillar

Nyckeln till utbildning heter implementering.

Som utbildare tycker jag det är väldigt intressant att observera hur inställningen till kompetenshöjning skiljer sig i olika sammanhang. Det är inte svårt som föreläsare