En ledare är trygg i sin kompetens att visa vägen.

För en tid sedan var jag på ett spännande 6 timmars grottäventyr i Mammoth Caves i Kentucky. Ett enormt stort grottsystem där jag tillsammans med en guide ömsom fick huka mig eller till och med åla mig genom trånga passager i underjorden. Ibland kom panikkänslor och känningar av cellskräck. Detta blandat med otroligt vackra rum med stalagmiter och stalaktiter, underjordiska bäckar och fladdermöss. Jag hade aldrig utsatt mig för detta om jag inte hade haft en trygg guide. Han visste vad han gjorde och han kunde vägen. Han var mycket kompetent i sitt ledande i dessa mörka grottor och han var enormt kompetent att ge stöd när panikkänslorna kom under en 25 meters ålning med enbart pannlampor som ledsagade.

Jag tänkte tillbaka på denna upplevelsen och vikten av att ledaren var kompetent och visste hur han skulle leda genom mörkret och föra oss ut i ljuset igen.

Lågkonjunktur – ett ekonomiskt mörker med många utmaningar och trånga passager. Medarbetare som kan få känningar av rädsla, hopplöshet, oro och andra normala reaktioner. Här gäller det att ledaren vet hur man leder genom en lågkonjunktur och är trygg. Att kompetensen finns att möta människor i deras reaktioner och samtidigt tryggt guida framåt.

När jag var i de mörka grottorna hade jag inte velat ha en guide som famlade i mörkret eller någon som gjorde så gott han kunde men inte var trygg i sin roll. Lika lite vill medarbetare ha en ledare som är otrygg i sitt ledarskap under en lågkonjunktur.

Genom åren har jag arbetat i många högstress-situationer. Ibland har jag haft ledare som med lugn och kunskap fört processer framåt. Lugn smittar av sig. Jag har även haft inkompetenta ledare som gjort en stressig situation värre. Katastroftankar smittar tyvärr mer än lugn.

Sämre tider, lågkonjunktur, när allt inte går på räls…då testas vårt ledarskap och våra förmågor.

En grottvandring varar inte för evigt. Det gör inte en lågkonjunktur heller. Men när vi är mitt i mörkret ska vi kunna förvänta oss att den som leder vet vägen och kan såväl ge stöd som att föra medarbetarna framåt.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första