Den personen gör mig nipprig!

Handen på hjärtat; har du någon eller några i ditt liv som fullkomligt retar gallfeber på dig?

Som chef och ledare är det extra viktigt att ha strategier för vad vi gör när detta händer. Vi har inte friheten att reagera. Vi måste istället reflektera och inte själva hamna i affekt och förlora kontrollen. Alla medarbetare har rätten att känna att arbetsledaren vill dem väl.

Här gäller det att vi mitt i ögonblicket har avledande strategier. Något som vi har tänkt ut innan som hjälper oss från reaktion till att istället ta ett steg bakåt och reflektera.

Vi ursäktar gärna våra reflexmässiga responser med att vi bara är människor. Ja det är vi! Men vi behöver ha kompetensen till att rulla med laddade situationer och inte dras in i de laddningar som ofta är påtagliga.

Lugn smittar av sig säger vi inom Lågaffektivt bemötande. Detta är en kompetens som även chefer och ledare behöver.

För mig hjälper det att se situationer som är laddade som en möjlighet till lärande och utveckling. Med den ramen så blir det lättare att hantera.

Ibland gör vi misstag och vi dras in i det som retar oss. Då finns det bara en enda sak att göra. Dra i nödbromsen och be om ursäkt.

En pudel är den enda hundrasen som är tillåten när vi som ledare och chefer misslyckas i vår kompetens.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –