Behöver du en rundsmörjning?

Oavsett hur fantastiska vi är och hur mycket vi älskar att arbeta med människor så behöver ditt empatifordon underhåll. Det är en omöjlighet att fortsätta att vara underbar mot andra om vi glömmer bort oss själva. Det är då faran finns att vi arbetar mekaniskt eller tappar gnistan i det vi gör.

Vi behöver smörjas! Kontinuerlig översyn på alla livets områden hör till självklarheterna när vi arbetar med människor. Det finns flera saker att tänka på men idag tänker jag belysa en speciellt:

Har du roligt i livet? Du har väl inte tappat skrattet? Min mentor sa till mig en gång att ett effektivt sätt att se till att maskineriet fungerar är att schemalägga saker som får oss att känna positiva känslor. Fråga oss själva vad det är vi tycker om att göra.

När jag gjorde min inventering om positiva saker som jag går igång på blev det så här:

Umgås med positiva människor som får mig att skratta.

Gå på musikaler och teater.

Titta på roliga filmer.

Köpa presenter till andra.

Höra och berätta roliga historier och flamsa.

Sällskapsspel.

Laga god mat eller gå på fantastiska restauranger.

Bada i höga vågor.

När jag nu vet VAD det är som får igång mitt positiva jag. Då gäller det också att se till att det blir gjort. Innan jag fyller på almanackan med arbete, så ser jag till att jag har skrivit in en hel del ovanstående. Det är viktigt att en del av dessa aktiviteter även finns med i mina rutiner, precis lika viktigt som att borsta tänderna och använda anti aging cream!

Det är lätt i högstressyrken att vi skapar en kultur där fokus ligger på hur jobbigt allt är. När vi pratar med kollegor handlar det om negativ stress. Vi kan påverka väldigt mycket vad vi säger och hur vi relaterar till vår vardag och på så sätt höja arbetsglädjen. Men för att vi ska ha energi till att vara positiva krävs att vi fyller på hela tiden. Se till att det är tätt mellan glädjens bensinstationer i ditt liv och att tanklocket inte har rostat fast! Speciellt i dessa tider när externa stressfaktorer påverkar oss alla. Först pandemieländet och nu Putin!
Var den du är! Bli inte en Ulf Lidman. Hitta din egen lista och gör de prioriteringar som du behöver för att må bra.

SKRATTA!
ÄLSKA!
VAR BARNSLIG!
EXPERIMENTERA!
VAR NYUPPTÄCKANDE!

Ge själen en rundsmörjning. Glädje och skratt är som balsam på torr hud. En del gillar bäst att smörja sig själva och andra njuter av ömsesidigt knådande. Det viktiga är inte HUR rundsmörjningen sker utan ATT den sker, med regelbundenhet.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Låt mig bara få VARA!

Tala inte om för mig vad jag behöver göra när jag inte mår bra. Jag behöver ingen ”att göra lista” – jag behöver bara få