Vi är för nåbara!

Jag är ingen vän av den gränslöshet som smarttelefonerna för med sig. Jag säger detta för att jag kontinuerligt ser hur denna tingest är en anledning till problem.

Jag stöter på det med människor som lider av stressymptom professionellt. De har sin e-post för arbetet i sin mobiltelefon. Det betyder att kvällar som helger så vibrerar det till i telefonen och så kommer det in något som är arbetsrelaterat.

Det värsta är chefer som skickar e-post till sina anställda på kvällar och helger samt dessutom förväntar sig att personen i fråga ska svara. Vad är det för signaler vi skickar ut till våra anställda? Ingen respekt av egen-tid. Ingen respekt för vila och att koppla bort jobbet. Sedan undrar vi varför den psykiska ohälsan och stressrelaterade sjukdomar ökar katastrofalt.

Vi kan vända på det hela också. Denna nåbarhet gör också att många relationer blir stressade. Jag pratar ofta med människor som känner att det inte får vara ifred på jobbet. Deras partner/fru/man skickar meddelanden stup i kvarten. Gränserna suddas ut. Finns det inget kvar som heter att någon är på jobbet och att de kanske är så att privatlivet inte ska infiltrera det?

Jobb är jobb och privatliv är privatliv. Jag tror att det är en sund gräns. Eller låter jag som en gammal gnällig gubbe som växte upp med televerkets Kobra telefon?

Sociala medier. Får jag lyfta detta? Jag vet inte hur många människor jag känner som är mycket aktiva på sociala medier under betald arbetstid. En vän till mig blev mycket irriterad när hon beskrev sitt arbete som sjuksköterska och hur hon arbetade livet ur sig. Men Facebook låg aldrig vilande. Hon var otroligt aktiv där på arbetstid vilket gjorde att jag ifrågasatte hennes klagande om stress.

Finns det några etiska diskussioner kring användandet av smarttelefoner? Jag har sett hur missbruket av telefoner har orsakat både stress, relationsproblem och definitivt ökat psykisk ohälsa.

Jag har läst många artiklar den senaste tiden som handlar om att människor som inte kan hantera sin telefon och således missbrukar den, utvecklar samma sociala dysfunktioner som personer som missbrukar alkohol och droger.

Jag är inte ute efter att vara någon moral-farbror, men jag vill lyfta det hela. Jag tror att företag behöver börja samtala på allvar om bruk och missbruk av telefoner.

Vad tänker du?

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.