Vet du vem som är vad?

I min bok har jag ett avsnitt: ”Vet du vem du samtalar med?”

Med jämna mellanrum tycker jag det är viktigt att lyfta detta.

I Sverige finns det skyddade titlar för personer som har formell kompetens att arbeta med psykoterapi. (Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut, Leg. Läkare) Detta betyder att det finns myndigheter som har tillsyn, att det finns en kvalitetssäkring samt att det går att anmäla utövaren.

Titlar som innehåller ord som diplomerad, certifierad, ackrediterad eller auktoriserad innebär inte någon kvalitetssäkring alls. Det finns ingen tillsyn eller skyddsnät för klienten. Vem som helst kan kalla sig för exempelvis samtalsterapeut, beteendevetare, terapeut, KBT-terapeut eller kristerapeut.

Det är viktigt att vi vet vem vi gör oss sårbara inför. Läs innehållsförteckningen.

Därmed inte sagt att det inte finns fantastiskt duktiga samtalspartners som inte har skyddade titlar. Några av de bästa samtalsutövarna jag träffat är terapeuter utan formell legitimation. Det finns riktigt dåliga legitimerade psykologer och psykoterapeuter och andra som är fenomenala.

Om arbetsgivaren erbjuder samtalsstöd till anställda är det viktigt att de är tydliga med vad det är som erbjuds. Har personerna legitimation eller inte?

I slutändan handlar det dock om det jag vurmar för mycket: Egenansvar.
Det är individens eget ansvar att ta reda på vem det är vi samtalar med.

Jag anser dock att det är vi samtalsutövares ansvar och skyldighet att vara transparenta med våra kompetenser och tydliga med regelverk och klientens rättigheter.

Relation är otroligt viktigt i allt samtalsutövandet. Det går före position och formell kompetens. OM det finns transparens med i bilden.

Läs gärna mer i min bok (kapitel 3.) Den kom ut 2018 och rättigheterna tillhör nu mig och inte bokförlaget. Därför kan jag erbjuda dig en gratis pdf version av boken om du hör av dig.

Lycka till när du utforskar vem som ska få förmånen att vara ditt samtalsstöd om du så skulle behöva.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.