Värna om de äldre!

En av mina höjdpunkter förra året var när jag fick förmånen att föreläsa för vårdpersonalen på ett stort äldreboende i Halmstad. Detta uppdrag gjorde ett djupt intryck på mig. Varför då?

Jag brinner för relation och engagemang. Jag brinner för att personal har en passion för att bygga allianser med dem de möter i sitt arbete. Mycket av det som jag förespråkar i bemötande fanns i denna fantastiska personalgrupp.

Min uppgift var att ge dem fler tankar när det gäller krisstöd och att vara med människor i livets slutfas. Personalen har en mångfacetterad uppgift. Det primära är de äldre som de vårdar. Utöver det möter de anhöriga som många gånger behöver mötas i både kriser, frustrationer och ibland konflikter.

Personal inom äldreomsorg i Sverige är sannerligen inte bortskämda med kompetenshöjning. Det märktes med tydlighet under utbildningsdagarna. De sög i sig med sådan entusiasm att jag som föreläsare blev oerhört imponerad. Det absolut bästa i mitt arbete är att utbilda personer som står mitt i verkligheten. Där det inte handlar om teorier utan där materialet måste vara så konkret att det direkt går att implementera i konkreta arbetssituationer.

Förra veckan uppmärksammades äldreupproret i Västervik i media. Det gjorde mig glad. Anhöriga ton initiativet och röt till ordentligt. Stödet från personal, andra anhöriga och politiker många andra har blivit väldigt starkt. Det är bra att vi gemensamt pekar på det som inte fungerar.

Jag vill dock skicka med en annan tanke än att komma med enbart kritik. Att uppmärksamma och erkänna den personal som gör ett fantastiskt arbete. Att bekräfta och lyfta. Att bygga på det goda och fylla på.

Vi får inte hamna i diket att vi drar undan mattan under fötterna på personal som redan går på knäna. Då kommer vi få ännu större problem med rekrytering, större sjukskrivningstal och att människor väljer bort dessa ovärderliga yrken.

Utbildningsdagarna i Halmstad gav personalen mer arbetsglädje och bekräftade dem. Med det som grund var det lätt att fylla på med kompetenshöjning.

Låt oss värna om de äldre och de som vårdar. Lyft, höj och fyll på!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är

Destruktiva klyschor.

”Det finns en mening med allt!” Har du hört något dummare uttryck än detta som vi slänger oss med till höger och vänster. När vi