Är du fångad i en fälla?

Vet du vad en tankefälla är? Jo det är något som vi fastnar i utan att planera det. Ett tankemönster som är så väl innött att det fungerar som en reflex. Det är som att vårt undermedvetna reagerar utan att vi tänker på det. Tankarna bara finns där. Ofta är dessa tankefällor destruktiva. De påverkar vårt känsloliv och de påverkar vårt handlande.

Jag har en tankefälla som jag är väl medveten om. Jag kallar den för katastrofieringens tankefälla.

Låt mig förklara. Mitt liv har inte alltid gått på räls. Jag har varit med om kriser i mitt liv som jag inte önskar min värste fiende att behöva gå igenom. Jag har varit utsatt för diverse övergrepp både som barn och vuxen. Jag var mobbad i skolan och blev misshandlad både fysiskt och psykiskt. Ofta kändes livet som att allt bara var fel eller gick fel. Jag ska inte gå in mer på det helvete som jag har fått bearbeta, men jag vill ändå visa på hur detta formade mina tankar.

Jag var så van att saker gick åt helvete att jag utvecklade katastrofieringens tankefälla. Inför situationer som jag hamnade i trodde jag alltid att det värsta skulle hända. Det kändes som nederlag och katastrofer var del av mitt namn: Ulf Nederlag Katastrof Lidman

Många av oss har haft det tufft. Våra erfarenheter påverkar hur vi tänker. Och till slut kommer dessa tankar automatisk och vi hamnar i en ond cirkel, eller i en tankefälla.

Det finns olika typer av tankefällor vi kan hamna i. Den goda nyheten är att vi inte behöver fastna i dessa negativa fällor.

Musen som lärt sig känna igen råttfällan och vet hur den fungerar. Till slut lär sig musen att roffa åt sig den där goa ostbiten utan att fällan slår igen.

Likadant har jag fått lära mig att känna igen tankefällan. När katastroftankarna kommer med automatik vet jag hur jag kan omstrukturera mina tankar och inte hamna i det den destruktiva fällan.

På så sätt kan vi lära oss hur våra tankar påverkar både hur vi känner oss och hur vi agerar.

Har du en fälla som du behöver lära dig att undvika? En fälla som påverkar ditt beteende? En fälla som påverkar ditt humör och hur du känner dig? En fälla som påverkar din självbild och ditt självförtroende?

Jag har goda nyheter till dig du lilla mus! Det går att lära sig att undvika fällan och få festa på den härliga ostbiten. Och det är ingen ostbit vilken som helst! Det är en gorgonzola helt utan kalorier! Det du!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.