Vad vill du med ditt liv?

Jag satt på stranden en dag förra veckan. Då dök min Marockanske vän upp. Det är en ung man som jag stötte på i Sverige när han försökte få uppehållstillstånd där som ensamkommande flykting. Han fick avslag efter avslag och till slut hamnade han här i Spanien.

Det är ett par år sedan som jag träffade honom här i Benidorm. Han kände igen mig från Sverige där jag hade föreläst för personalen på hans boende. Sen dess ser jag honom allt som oftast. Han lever olagligt här i Spanien och försörjer sig tyvärr på väldigt destruktiva sätt. Jag brukar laga mat till honom och låta honom tvätta sina kläder hos mig när jag stöter på honom. Dock inte nu under pandemin. Nu blir det bara samtal iklädda mask och utomhus med social distansering.

Förra veckan berättade han att han hade tänkt mycket på att jag ofta frågar honom vad han vill med sitt liv och hur han vill göra för att ändra på saker till det bättre.

”Du är den enda person som jag träffat som inte talar om för mig vad jag ska göra, utan frågar vad jag vill!”

Jag svarade: ”Du vet lika väl som jag att om jag skulle ge dig råd eller tala om för dig vad jag tycker du ska göra, då hade du reagerat negativt och med taggarna utåt, eller hur?”

Han nickade och fortsatte:

”Du får mig att tänka själv och jag vill nåt annat. Jag skäms över hur jag överlever. Det är haram (inte i enlighet med Islam) och jag mår dåligt.”

Detta var som musik i mina öron. Hans egna ord.

Fatta hur många gånger jag har velat skaka om honom och peka med hela handen när jag ser hur han försörjer sig på droger och sex. Nu är jag inte i en position att kunna ställa krav på honom, men även om jag vore det…så skulle det få motsatt effekt.

Istället har jag fått engagera mig i honom och ha tålamod. Låta saker mogna och lägga sordin på det där jävla kontrollbehovet.

Nu sitter han och säger att han vill något annat. Förändringsprat som kommer från hans eget inre och hans egna ord.

”En människa förändras mer av sina egna ord än av andras.” Stephen Rollnick grundare av MI.

Nu är tiden mogen. Nu satt vi på stranden och resonerade om hur han ska kunna ändra sitt liv. Baserat på sin egen vilja. Den som fanns inom honom.

Det blev en påminnelse om hur lätt det är att vi vill ta kontrollen över människors liv och tala om för dem vilka val de ska göra.

Tänk att han bodde på ensamkommandeboenden i Sverige i 4 år och ingen någonsin frågade honom vad han ville…

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första