Telefonberoende?

Jag sitter i väntrummet på vårdcentralen. En liten pojke på 4 år försöker febrilt att få uppmärksamheten från sin mamma som sitter bredvid mig. När jag sneglar över ser jag att hon sitter djupt engagerad och hypnotiserad av Facebook på sin telefon. Den lilla pojken gör allt för att fånga hennes uppmärksamhet men misslyckas totalt. Då utbrister han:

”Mamma jag tror du älskar telefonen mer än du älskar mig!”

När mamman hör detta fräser hon att så är det inte alls. Hon bagatelliserar pojkens känsla och går i försvarsställning.

Jag har sett samma beteende med människor som missbrukar alkohol när deras barn påtalar att det kanske blir lite för mycket och att de känner sig åtsidosatta.

Faktum är att exakt samma fenomen som vi ser kring okontrollerade beteenden inom missbruk är det vi ser med telefoner.

Jag som föreläsare har fått vänja mig vid att samtidigt som jag föreläser sitter folk och surfar runt på sina telefoner. Egentligen absurt. Jag skulle inte anpassa mig till att folk satt och rökte på eller drack alkohol under utbildningarna.

Nu är det så allmängiltigt att människor blivit telefonberoende så det är känsligt att ta upp ämnet. Går du ut och fikar med mig eller äter en bit mat och samtidigt sitter och pillar med din telefon tar jag illa upp. Jag ger dig av min tid och uppmärksamhet och du sitter samtidigt och umgås med andra. Gammalmodig? Kanske, men jag tycker inte det är OK.

Jag är van att människor som går på offentliga platser, stationer, flygplatser, trottoarer och torg går med blicken riktad mot sin skärm och förväntar sig att omgivningen ska väja för dem.

Telefonen är ett verktyg som vi behöver. Men jag tycker att det många gånger har gått över styr.

Personer som inser detta och söker hjälp pratar om samma sug efter telefonen som jag hör från människor som missbrukar andra substanser och beteenden.

Jag måste själv vara vaksam på mitt bruk av internet i olika former så att det inte blir ett missbruk. Precis som vi får hantera alkohol på samma sätt.

Att en norsk förskola ska behöva sätta upp en skylt som den du ser på bilden ovan är ju egentligen inte klokt. Snälla prioritera dina barn och inte din telefon är ju vad det säger.

Vi måste börja prata om bruk kontra missbruk av våra telefoner och uppkoppling.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Familj.

”FAMILJ” är ett laddat ord. Det kan vara något av det vackraste som finns. Människor som älskar varandra, stöttar varandra och vill varandra väl –