Nej du ska inte leverera!

Så många chefer och ledare som jag möter lever under prestationsångest.
De känner ofta ett krav på att de måste leverera.
Att se till att det blir verkstad.
Att föra processer framåt.

Om dessa tankar och krav är ofta förekommande är det dags att titta i spegeln.
Det hör till en svunnen tid.
Det är inte ett gott eget-ledarskap. Det är inte ett sunt ledarskapstänk.

Att arbeta under press är bra för en del människor, men då måste vi fråga om vilken typ av press det handlar om.

En ledares uppgift är inte att leverera. Uppdraget handlar om att locka fram leveransen, produktiviteten och framåtandan i de personer vi har förmånen att leda.

Detta är inget som sker av sig självt. Det handlar om att ha kompetensen till detta. Att locka fram (eng. evoke) det i medarbetare som gör att de blir självgående och drivna av egen-energi och inte av en ledare med leverans-prestanda.

En del lever under samma kontrollbehov som jag själv kämpade med i många år. Jag tycker om att leverera och jag tycker om att prestera. Detta gick i harmoni med det förlegade ledarskapet som handlar om leverans och prestation. Det var lätt att hamna i diket ”duktig pojke/duktig flicka”. När vi presterar får vi klappen på huvudet och det känns bra.

Initialt ligger det ett mer-arbete i att lära oss att locka fram istället för att leverera. Det är kognitivt kunskap som måste omsättas i praktiska förändringar. En implementeringsprocess som tar tid och energi.

Men…resultatet är fantastiskt. Och här mina vänner finns det massor med forskning gjord av olika instanser och institut. Bl.a. på den skola jag själv pluggat på i USA. (Harvard). Det visar att hållbarhet och kvalitet i relationen mellan medarbetare och arbetsgivare ökar markant när ledare lägger sitt fokus på de processer som lockar fram egenförmåga och egenprestation hos dem de leder.

Låt oss inte skapa ett beroende av chefer som är bra på att leverera. Vad händer när de försvinner? Låt oss istället förlita oss på processer som skapar bestående förändringar.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.