Telefonberoende?

Jag sitter i väntrummet på vårdcentralen. En liten pojke försöker febrilt att få uppmärksamheten av sin mamma som sitter bredvid mig. När jag sneglar över ser jag att hon sitter djupt engagerad och hypnotiserad av Facebook på sin telefon. Den lille pojken gör allt för att fånga hennes uppmärksamhet men misslyckas totalt. Då utbrister han:

”Mamma jag tror du älskar telefonen mer än du älskar mig!”

När mamman hör detta fräser hon att så är det inte alls. Hon bagatelliserar pojkens känsla och går i försvarsställning.

Jag har sett samma beteende med människor som missbrukar alkohol när deras barn påtalar att det kanske blir lite för mycket och att de känner sig åsidosatta.

Faktum är att samma fenomen som vi ser kring okontrollerade beteenden inom andra missbruk är det vi ser med skärmar.

Jag som föreläsare har fått vänja mig vid att samtidigt som jag föreläser sitter folk och surfar runt på sina telefoner. En del tar anteckningar och det är naturligtvis inspirerande. Men när Instagram, Facebook eller spel blinkar färgglatt undrar jag ibland om utbildandet är bortkastad tid.

Nu är det så allmängiltigt att människor blivit telefonberoende så det är känsligt att ta upp ämnet. Går du ut och fikar med mig eller äter en bit mat och samtidigt sitter och pillar med din telefon tar jag illa upp. Det är ett tydligt tecken på social inkompetens anser jag. Jag ger av min tid och uppmärksamhet och mitt sällskap sitter samtidigt och umgås med andra. Gammalmodig? Kanske, men jag tycker inte det är OK.

Telefonen är ett verktyg som vi behöver. Men jag tycker att det många gånger har gått över styr.

Personer som inser detta och söker hjälp pratar om samma sug efter telefonen som jag hör från människor som missbrukar andra substanser och beteenden.

Jag måste själv vara vaksam på mitt bruk av internet i olika former så att det inte blir ett missbruk utan det arbetsredskap som jag behöver.

Att en norsk förskola ska behöva sätta upp en skylt som den du ser på bilden ovan är ju egentligen inte klokt. Snälla prioritera dina barn och inte din telefon är ju vad det säger.

Tycker du att vi behöver samtala om bruk kontra missbruk av våra telefoner och uppkoppling.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar