Syna oss i sömmarna!

När vi människor befinner oss i kris är vi sårbara. I det läget vill vi ha stöd och hjälp, men mitt i stundens kaos kan det vara svårt att veta vart vi ska vända oss. Varför inte undersöka vart du vill vända dig innan något händer i livet som gör att du behöver och vill ha stöd.

Många är slarviga med att läsa innehållsförteckningen på personer som erbjuder samtalsstöd. Vi är mer noga med att läsa på etiketterna när vi köper kläder eller läsa Råd och Rön om tvättmaskiner innan inköp av sådana Ändå handlar samtalsstöd om vem som ska få förmånen att dela det vackraste vi har – vårt inre – och när vi är i kris – vårt sårbara inre.

I Sverige kan vem som helst erbjuda samtalsstöd och ta betalt för det. Ingen utbildning krävs alls. Det är en marknad som är helt oreglerad. Den enda insyn som finns sker via Socialstyrelsen och de har bara något att säga till om när det gäller följande skyddade titlar inom samtalsterapi: Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut och Leg Läkare (Psykiater). Ingen annan får använda dessa titlar om de inte har legitimation från Socialstyrelsen. Det innebär att om du använder dessa tjänster kan du också vända dig till Socialstyrelsen om du upplever dig felbehandlad.

Vad det gäller alla andra titlar inom samtalsstöd har du som konsument inget skydd alls. Du får ta personligt ansvar för de tjänster du köper och om du inte är nöjd kan du vända dig till konsumentombudsman etc., men de har inga rutiner gällande detta och kan inget göra för att påverka dessa verksamheter om de inte direkt bryter mot lagen.

Det vimlar av utbildningar som ger titlar som t.ex. Diplomerad Terapeut och Certifierad Coach. Diplomerad av vem? Av företaget som säljer utbildningen? Vad ger det konsumenten för skydd? Vad betyder det för kvalitetssäkringen av de sålda tjänsterna?

Diplomerad samtalsterapeut, Certifierad coach, KBT-terapeut, NLP specialist, Steg 1 utbildade terapeuter, m.fl. arbetar utan insyn. Det är varje konsuments ansvar att veta skillnaderna enligt svensk lag.

Det är inte ovanligt att människor dras till människovårdande yrken för att undfly att bearbeta sina egna liv. Hur kan vi hjälpa någon genom en livskris om vi inte gjort vår egen resa och lärt känna vårt eget krisbeteende?

Vem ska få förmånen att ta del av ditt liv om du söker hjälp?

Kolla innehållsförteckningen! Ställ följande frågor innan du ger någon tillträde till ditt innersta:

1. Vad har personen för utbildning? Ställ frågor tills du är nöjd och känner dig trygg.

2. Hur många års erfarenhet har personen och vilka specialkompetenser besitter denne?

3. Går personen i professionell handledning, hur ofta och hos vem?

4. Fråga om behandlingsresultat och förväntad behandlingstid.

5. Har personen gått i egen terapi och bearbetat sitt eget liv.

Det är aldrig någons rättighet att ta del av ditt inre. Det är en förmån som du ger dem.

Och om du ska spendera dina surt förvärvade kronor på ditt välmående. Läs innehållsförteckningen och lyssna på ditt hjärta. Du investerar i det vackraste du har – dig själv!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första