Livets hårda skola eller ”University of Life!”

Sträck på dig!!! Var stolt för den du är och det du kan! Jag tror det är allt för sällan som vi visar oss själva uppskattning för vår kompetens.

Några av de mest begåvade och kompetenta människorna jag känner har haft livet som skola. De har bjudit på sig själva och fått fantastiska erfarenheter och lärdomar genom att vara medvandrare åt människor i kris.

Tro nu inte att jag underskattar utbildning, det gör jag inte. Men jag tror det finns en risk att en del av oss personer med utbildning överskattar oss själva och ser ner på människor som inte har gått de rätta utbildningarna. På engelska kallas det för ”superiority complex”, fritt översatt: översittarfasoner.

Det är inte ovanligt att vi formellt utbildade skapar revir och ett ”vi och dem tänkande” som kan genomsyra en organisation eller en arbetsplats.

Vi som har utbildning har till uppgift att lyfta andra och ha förmånen att se människor blomma ut.

Dock är det viktigt att den med informell kompetens styrker sin akademiska och formella kunskap. Utbildningsnivån i många verksamheter är helt oacceptabelt. Och tragiskt är det att detta är påtagligt i arbetet med människor.  Livets skola i kombination med adekvat formell utbildning borde vara ribban istället för att acceptera den norm som råder idag. Är jag för hård nu?

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar