Snäll och snällhet!

Jag har en vän som är så fantastiskt snäll. Vet ni vad jag menar när jag pratar om människor som är snälla? Jag hoppas det.

Snällhet är något som jag älskar att uppmuntra. Det är när vi vill varandra väl och visar det. Att vara snäll är ett karaktärsdrag som är kopplad till handling.

Carl Rogers den amerikanske psykologen som var en av grundarna till Humanistisk Psykologi, han hade en definition av termen acceptans. Han hävdade att en del av att acceptera andra människor är att ha empati. Han säger om detta att det inte finns någon tyst empati. Empati måste uttryckas för att vi ska förmedla acceptans.

Jag tänker ofta på detta när jag tänker på det nära besläktade ordet snäll.
Snäll är inte något som jag är. Snäll är ett epitet som är kopplat till att jag visar snällhet. En aktiv handling.

Jag säger ofta till min vän: ”Jag älskar att vara med dig, för du är så snäll!”
Hon är inte så bra på att ta komplimanger även om de är genuina, men jag ser på henne att det masserar hennes självförtroende och självkänsla. Hon spinner som en katt inombords, vilket hon visar med sin icke-verbala kommunikation.

Jag värnar om snällhet. När jag ser snälla människor och deras handlingar, då uppmuntrar jag det.

Den unge killen på tunnelbanan gav mig ett fantastiskt leende. Han hade precis hjälpt en höggravid kvinna att få ett säte, genom att be en skärmupptagen man som satt på handikapplatsen att ställa sig upp så att kvinnan fick sitta. Jag såg denna snällhet och var tvungen att kommentera det: ”Det där var snällt gjort! Vilken fin människa du är!”
När han gick av tunnelbanan log han igen och gav mig tummen upp.

Mer tummen upp och mindre långfingrar i vädret. Mer snällhet och mindre själviskhet och snörpande.

Jag vill vara snäll och leva runt snälla människor. Gör som jag, uppmuntra snällhet.
Det är ett vackert ord/handling som vi behöver använda mer.

Ha en snäll dag alla snälla!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar