Skål!

Han lyfte sitt glas och han fullkomligt strålade av lycka. Han hade beställt in en flaska champagne till oss och det var en högtidlig stämning på den lilla champagne och vinbaren där vi satt på Bishopsgate i London.

Jag vill skåla för mig!” sade mannen. ”Skåla för att jag har lärt mig hur jag fungerar och hur jag kan ta kontroll över mitt liv!”

Det var inte svårt för mig att lyfta mitt glas och stämma in i hans glädjeyttringar. Jag kände mig stolt över honom.

Den här mannen hade tillbringat en stor del av sitt vuxna liv i en svår kamp mot alkoholen. Han drack för mycket och för ofta. Han fick minnesluckor och han bar sig genant åt när han var ute med kollegor och andra i sociala sammanhang. Alkoholen hade kostat honom inte mindre än två äktenskap.

När han kom till mig första gången var han nedtryckt av alla klyschor han hade hört bland före detta missbrukare och andra experter på området. Han hade vänt sig till en mängd olika grupper och kliniker där man specialiserade sig på missbruksproblematik.

Jag frågade honom vad som gjorde att det blev annorlunda den här gången.

”Det första du sa till mig Ulf var att jag är expert på mitt eget liv!”

Det hade han ju rätt i! Jag har en stark övertygelse att det är individen som måste hitta sina egna svar och det som fungerar för honom eller henne. Inte försöka att anpassa sig till en metod eller en modell som funkar för andra.

”Det andra du gjorde var att du hjälpte mig att se att min identitet ligger i att jag har allt inom mig som behövs för att ta kontroll över mina beteenden och tankar! Det kändes bättre än att ta på mig en identitet som alkoholist. Det har alltid känts nedvärderande och kränkande för mig!”

Vår resa tillsammans var spännande. Han hittade sin egen väg. Han satte sina egna mål. Idag lever han inte som slav under alkoholen utan kan kontrollera när och var han dricker.

”Det jobbigaste är dock att de som gläder sig minst över min framgång är de som kallar sig nyktra alkoholister. De säger att det bara är en tidsfråga innan jag åker dit! De vill göra sig till experter på mitt liv! Men det kommer jag inte att tillåta! Jag respekterar deras mål av nolltolerans, men varför kan inte de respektera mig och mina mål. Jag har ju nått dem”

Jag lyfte mitt glas och kände mig rörd över att den här mannen lärt sig att hjälpa sig själv. När individen äger sina egna mål! Då fungerar det!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.