Relationer hjälper människor, inte metoder!

Jag säger detta med tydlighet så ofta jag kan. Det primära i allt arbete med människor är RELATION. Inte metoder, verktyg och tekniker. Dessa är alltid sekundära och det finns inga universella sådana som fungerar på allt och alla.

Att bygga relationer kräver jobb och investering. Det är en kompetens som inte får eller skall ersättas med metoder. Det handlar om ett givande och ett mottagande. Ett sätt att skapa ett partnerskap som lockar fram det bästa hos dem vi har förmånen att arbeta med.

Genom åren har jag sett hur det går trender i olika metoder. Något blir populärt och då ska alla ha detta. En metod är inget annat än ett hjälpmedel för att fördjupa processen som det innebär att vara en medvandrare till en person. När vi sätter större tilltro till metoder än vad vi gör till relationer, då påverkar detta både produktivitet och resultat.

Jag har föreläst i Motiverande Samtal (MI) och Lågaffektivt Bemötande (LAB) i många år. Med styrka hävdar jag att detta inte är metoder utan hjälpmedel för att fördjupa partnerskap och relation. De som förstår detta och praktiserar det som något relationsbefrämjande blir riktigt duktiga på att se hur relationen är det som lockar fram förändring. Inte MI eller LAB i sig.

Metoder kommer och går. Men tyvärr används dessa alldeles för ofta som genvägar för att vi ska komma ifrån det hårda arbetet som ligger bakom att arbeta relationsbaserat.

Jag är mitt uppe i att anställa personal till ett par nya projekt. Det jag tittar på utöver den formella kompetensen handlar om resultat. Hur många människor har fått hjälp och kommit vidare som ett resultat av den arbetssökandes relaterande. Hur många av dem som varit under deras ledarskap har blommat ut och utvecklats?

Om någon säger att de har kompetens inom MI. Då vill jag veta hur detta partnerskap har lockat fram förändring inom personer. Jag är inte i första hand intresserad av hur duktiga de är på teknikerna i sig. Men hur har dessa tekniker använts för att skapa resultat och föra processerna framåt för de människor som berörts?

Om människor inte har kompetensen att relatera, spelar det ingen roll hur många verktyg och tekniker de har utbildats inom.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Nyhetsbrev

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Du kanske också gillar

Gängvåld. HUR tar vi ansvar?

Någon måste ta ansvar!Detta hör jag hela tiden när gängkriminaliteten diskuteras. Ansvaret måste vi dela. Ett flertal personer som vet att jag parallellt med att

Förlåt.

Detta magiska ord. Det ligger sådan kraft i att inse att jag har gjort fel och att kunna titta den som blivit sårad i ögonen