Rädslor skapar låsningar

Förändringar är ofta en källa till rädslor. En dynamisk organisation befinner sig kontinuerligt i förändring. Strukturer, rutiner och konstellationer måste vara flexibla. Detta har vi med tydlighet sett under det gångna året.

Förändring oavsett om den är påtvingad eller vald leder till att vi blir utmanade. Att detta leder till rädslor hos vissa är helt förväntat och normalt. Dessa rädslor i sin tur skapar låsningar och motstånd.

Bästa sättet att möta rädslor är med engagemang. Att närma sig den som känner sig hotad av förändring. Att med nyfikenhet sätta sig in i den individens tolkning.

Det ligger på ledarskapets bord att ta initiativet till detta närmande.

Ofta hör jag chefer som tycker en del är jobbiga för att de inte samarbetsvilliga i förändring.

Som man bäddar får man ligga. Hur ofta beror inte dessa ömsesidiga låsningar på att rädslorna får styra?

Detta är inga nyheter för någon, men ibland behöver vi påminna varandra om det normala med motstånd i förändring och att detta motstånd bäst bemöts med nyfikenhet och empati.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Vad är OBM?

Organizational Behavioral Management är ett förhållningssätt inom ledarskap som uppmuntrar till ett relationellt sätt att leda. Läs mer på länken nedan: Tveka inte att höra

Inspirationsföreläsning om OBM

Av alla föreläsningar jag har på min lyra är denna den som får de högsta utvärderingarna och goda omdömen. Föreläsningen är späckad med evidensbaserad information