Polarisering!

Har du som jag märkt att en destruktiv polarisering eskalerat under en längre tid?
Polarisering är bra om det leder till en hälsosam mångfald. Det är bra att vi är olika och att vi inte tycker och tänker likadant. Det skapar en kreativ dynamik.

En destruktiv polarisering är dock rena giftet. Något som du och jag behöver bekämpa aktivt i vår vardag och i vår närhet.

Polarisering är ofta kopplat till rädslor. Rädslan för kriminalitet är ett exempel. Gängvåld, skjutningar och ökad brottslighet hör vi om dagligen. Det har lett till en ökad polarisering och inte minst en ökad rasism. När människor är rädda finns behovet att hitta någon som är skyldig. Och tillhör de som är skyldiga en speciell gruppering. Då drar vi alla i den gruppen över samma kam.

En destruktiv polarisering ger frukter som ilska, marginalisering, utanförskap, ”vi och dem” och starka försvarsmekanismer. Ibland går det till och med bortom försvar och resulterar i attack.

En positiv polarisering ger frukter som mångfald, uppskattande av det som är olika, sunt motstånd som kompletterar och leder till utveckling.

Vad vill du ge näring till? Den destruktiva polariseringen eller den positiva mångfalden?

Hur bemöter du personer som viglar upp människor mot varandra? Jag pratar inte om att de står med plakat utanför stadshuset och skriker slagord, utan det som sker i det dagliga umgänget. Den ”rumsrena” diskrimineringen har ökat mycket.

Det bästa sättet att bemöta destruktiv polarisering är att inte halka med när polariserande uttalanden görs, utan att lugnt bemöta rädslan med att avleda och markera att det finns ett annat sätt att se på saken. Eller att helt enkelt gå därifrån.

Det är effektivare att motverka destruktiv polarisering runt ett fikabord än i en talarstol.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är

Destruktiva klyschor.

”Det finns en mening med allt!” Har du hört något dummare uttryck än detta som vi slänger oss med till höger och vänster. När vi