Omstrukturera dina tankar.

Har du återkommande tankar som besvärar dig? Negativa utsagor som nöter i bakhuvudet?

Det första att göra är att identifiera dessa tankar. Hur irrationella de än är eller hur vansinniga de verkar. Det är inte ovanligt att vi har dylika tankar.

Skriv ner dessa tankar.

Nästa steg handlar om att identifiera hur dessa tankar får dig att känna. Skapar de positiva eller negativa känslor. Sätt ord på de känslorna.

Tredje steget involverar att fråga dig själv vilka beteenden dessa tankar och känslor leder till.

Här är ett exempel: Jag brukade kämpa med tankar om att människor tyckte illa om mig eller upplevde mig som knepig. Det var svårt att erkänna för mig själv att dessa tankar fanns där och de påverkade mig, även om det inte fanns någon sanning bakom dem.

När jag funderade på hur dessa tankar påverkade mina känslor, insåg jag att de gjorde mig förbannad. En typisk reaktion för mig. Jag blir arg. ”Vad har de för rätt att döma mig och tycka att jag är knepig?”

En del skulle ha reagerat med att bli sårade eller känna sig ledsna. Det beror helt på vem vi är och hur vi fungerar. Ingen känsla är rätt eller fel. De finns där och de påverkar oss.

Vad blev resultatet av dessa tankar och känslor i mitt agerande/handlande? Jag är en extrovert och för mig ledde till attack. Jag ska få dem att känna sig sårade innan de sårar mig. Resultatet blev alltså att jag inte hade ett särskilt trevligt beteende mot dem som jag upplevde tyckte att jag var knepig eller som jag trodde ogillade mig. Det orsakade naturligtvis turbulens och konflikter.

Andra reagerar med att isolera sig eller undvikande beteenden.

Vad vi har gjort här är att identifiera hur tankar och känslor påverkar våra handlingar.

Vad blir resultatet?

För mig blev det friktion med människor. Är det vad jag ville? Inte alls, men det hade blivit ett mönster. Ett beteende som var ett resultat av mina egna irrationella tankar och tankemönster. Min inre dialog.

Hur bryter vi detta efter vi har identifierat det? Fortsättning följer på fredag…

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

 

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.