Byt ut negativa utsagor mot positiva.

I onsdags tittade vi på hur irrationella och negativa tankar påverkar våra känslor och handlingar.

Idag går vi vidare. ”Folk tycker du är knepig!” Vi har konstaterat att en liknande tanke kan trigga våra försvars- och till och med attackmekanismer.

Vad händer då om vi ersätter den tanken med något positivt: ”Du är omtyckt och uppskattad!”

Att skapa en hypotes som detta kan kräva fokusering. Antag att folk inte tycker du är knepig utan att det faktiskt är motsatsen.

Ta en promenad (eller det som funkar för dig) och meditera över detta antagande.

Om det nu är så att du är uppskattad. Hur får det dig att känna dig? Ibland är det svårare för oss att bejaka positiva känslor. Särskilt om vi är vana med en negativ inre dialog. Jag tror dock att vi människor tycker om positiva känslor även om livet har sargat oss så att de känns skrämmande.

När du låtit dessa positiva känslor sjunka in. Ta då nästa steg och se hur de mer positiva tankarna och känslorna påverkar ditt beteende.

Vad vi har gjort är samma process som jag skrev om i onsdags, men vi har ersatt negativa utsagor med positiva.

Jämför dina tankar, känslor och handlingar. Den inre dialogen vi har påverkar oss enormt mycket. Det kräver arbete att ersätta en negativ inre dialog med en positiv. Det handlar om att ta kontroll över våra tankar.

Jag minns vilken fantastisk skillnad detta gjorde i mitt liv när jag började praktisera omstrukturering av mina tankar. Konceptet är lätt att förstå, men det är svårt att sätta det i praktiken då våra tankemönster ofta är invanda och djupt rotade.

För mig var det som att gå till det mentala gymmet. Att träna tankeprocesser istället för kroppen. Tålamod och kanske en bra coach som peppar och uppmuntrar.

Jag har bara snuddat vid ytan. Om du vill fördjupa dig kan jag varmt rekommendera Jörgen Herlofsons lilla häfte. Det mest lättförståeliga och geniala som skrivits om Tanke, Känsla Handling.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Erbjuda.

Vi pratade om vikten att som ledare vara nyfiken. Men att ha denna kompetens betyder att vi också kan balansera denna nyfikenhet. Att vara nyfiken