Nyfikenhet – ett bra sätt att närma sig medarbetaren

Ett ord som jag gillar att sätta i samma mening som empati är nyfikenhet. Detta kommer heller inte av sig självt utan är något jag måste ge näring till. Att närma sig en människa med en nyfikenhet och välja att vilja se vem det är jag har att göra med. Det är enormt spännande. Det uppmuntrar mig som chef att titta efter vinklar som jag inte har tänkt på. Vem är den här personen egentligen? Att empatin är nyfiken blir en utmaning att på ett positivt sätt närma sig medarbetaren.

Ordet nyfikenhet gör detta faktum lättare att leva ut:

Vi kan med tydlighet konstatera att empati är en viljehandling och en kompetens. Det är inte frågan om du som chef känner för att vara empatisk. Det handlar om viljan. Vill du vara empatisk? Empati är inte en känsla, utan låt mig upprepa: en kompetens. Det är ett medvetet val. Det jag vill att du som chef och ledare får in i själva ryggraden är att så fort du stöter på motstånd i en medarbetare eller att en medarbetare triggar igång ett motstånd hos dig…att du då direkt tänker: EMPATI.

Kan du identifiera relationer med personer omkring dig där du behöver vara mer empatisk?

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.