Mitt i frågan.

Människan har i alla tider letat efter svar på sina frågor.

Svar på sådant som handlar om:

Livets mening
Varför goda människor behöver lida
Existentiella frågor
Vad som händer när livet är slut
Varför vi drabbas vi av kriser, olycka, sjukdom, död, lågkonjunktur och elände.

Det vimlar av människor som ser som sin uppgift att ge svar på dessa frågor.
Runt frågor skapas grupperingar av människor som anser att det har landat vid ett gemensamt svar. Svaret som lätt görs till en sanning.

Jag tänker ofta på detta med att leverera svar och hur detta oftast leder till så mycket elände.

Som ledare ser jag det inte som min uppgift att leverera svar vare sig på stora existentiella frågor som de här ovan eller på mindre och mer vardagliga frågor.

När jag ser på effektivt ledarskap som skapar hållbara förändringar i människor. Då ser jag ledare som istället för att leverera svar erbjuder sin närvaro mitt i frågorna.

En god ledare stjäl inte processen från människor som innebär att hitta sina egna svar.

Jag tänker tillbaka på mitt eget liv och ser de ledare som faktiskt bromsat upp min livsprocess och gjort skada – då handlar det om personer som ansåg att deras uppgift som ledare var att tala om vad det är som gäller. Det har aldrig skapat hållbarhet utan snarare osunda beroenden och infekterade miljöer kring den som sett som sin uppgift att ge människor färdiga svar.

Däremot de ledare som hjälpt mig att utvecklas och växa, är personer som är trygga i sig själva och som utmanar min egen tankeförmåga, min kompetens att hitta mina egna svar och som inte har ett behov av att stjäla min autonomi från mig.

En sådan ledare vill jag vara. Oavsett vad frågan är vill jag uppmana människor att tänka själva och hitta sina egna hållbara svar.

Min sanning symboliseras av ett frågetecken. Att vara med människor i frågor utan att leverera mina svar.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första