Metoder kontra relationer

Ibland börjar jag känna mig som ett evighetskassettband som säger samma sak ofta. Det är dock med tydlighet så att en sak som behöver adresseras kontinuerligt är den förkärlek som många organisationer och verksamheter har för metoder.

Metoder är inget annat än verktyg för att stärka relationer mellan människor. När tilltron till tekniker och verktyg blir det primära. Då fungerar det inte! Individen är alltid det primära.

Fokus måste alltid vara RELATION. Otroligt mycket forskning visar på att det som gör att människor kommer vidare i livet är på grund av relationen till behandlaren, chefen, mentorn eller förebilden. Det är själva nyckeln till allt arbete med människor att lära oss att relatera och fördjupa engagemanget på ett sunt och rätt sätt.

Missförstå mig inte. Det är bra att verksamheter vill ha evidensbaserade arbetssätt. Men i sig själva är dessa sätt inte mycket värda. De måste fungera på det sätt som de är avsedda. Ett sätt att maximera relationer.

Tyvärr använder en del metoder som ett sätt att undvika relationer. Det fungerar inte.
Många som ropar efter verktyg är personer som inte vill närma sig de individer de arbetar med och tror att det ska finnas någon formel som gör att om de bara gör saker enligt de steg de lärt sig på utbildningen så kommer på något mirakulöst sätt förändringar att ske. Det är naivt.

En metod ellen ledarskaps teori får aldrig bli en ersättning för engagemang och starka allianser. Dessa arbetssätt är inget annat än komplement för att stärka den fantastiska relationsdynamik som lockar fram förändring och resultat hos dem vi arbetar med.

Om en verksamhet har investerat i kompetenshöjning och det inte blivit påtagliga förbättringar i resultat, kanske behöver vi lyfta frågan om relation har hamnat i periferin och metoder blivit det centrala.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.