Lyft och bekräfta -> Fyll på med kunskap -> Implementera

En av mina höjdpunkter är när jag får förmånen att utbilda personal inom hemtjänst, äldreomsorg, LSS, och funktionsstöd. Dessa uppdrag gör alltid ett djupt intryck på mig. Varför då?

Jag brinner för relation och engagemang. Jag brinner för att personal har en passion för att bygga allianser med dem de möter i sitt arbete. Mycket av det som jag förespråkar i bemötande finns redan i dessa fantastiska personalgrupper.

Personalen har en mångfacetterad uppgift. Det primära är naturligtvis de individer som de ger vård och omsorg till. Utöver det träffar de anhöriga som många gånger behöver mötas i både kriser, frustrationer och ibland konflikter.

Personal inom äldreomsorg i Sverige är sannerligen inte bortskämda med kompetenshöjning. Det märks med tydlighet under utbildningsdagarna jag håller. De suger i sig med sådan entusiasm att jag som föreläsare blir oerhört imponerad.

Det absolut bästa i mitt arbete är att utbilda personer som står mitt i verkligheten. Där det inte handlar om teorier utan där materialet måste vara så konkret att det direkt går att implementera i konkreta arbetssituationer.

Att uppmärksamma och erkänna den personal som gör ett fantastiskt arbete. Att bekräfta och lyfta. Att bygga på det goda och fylla på. Det är receptet till kompetenshöjning som skapar hållbara resultat.

Vi får inte hamna i diket att vi drar undan mattan under fötterna på personal som redan går på knäna. Då kommer vi få ännu större problem med rekrytering, större sjukskrivningstal och att människor väljer bort dessa ovärderliga yrken. Bygg på det som finns!

För inte så länge sedan var jag i Ronneby kommun och fick träffa all personal som arbetar inom Funktionsstöd. Fantastiska människor som gör ett beundransvärt arbete.
Nu får jag rapporter om hur arbetsglädjen har ökat, men även hur personalen tar initiativ till att göra förbättringar och förändringar för att göra något som är bra ännu bättre.

Oavsett vad vi arbetar med för uppdrag och målgrupp tror jag på denna ordningsföljd:

Lyft och bekräfta -> Fyll på med kunskap -> Implementera.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.