Lyft blicken.

En av de viktigaste funktionerna vi har som ledare är att guida människor framåt. För att kunna göra det är det av yttersta vikt att vi inte hamnar i den operativa fällan.
Det kan leda till ett navelskåderi som gör att hela organisationen kör fast.
Ledarens uppgift är att tänka strategiskt och föra processer framåt. Det är dock svårt att göra detta om vi har förlorat horisontperspektivet och istället sitter och tuggar operativa saker och problemlösning.

En ledares uppgift är inte att lösa problem. Det är att locka fram lösningar i de människor som vi har förmånen att leda. När vi fastnar i problemlösningsfällan tappar vi ofta framtidsperspektivet.

Uppgivenhet är också en energitjuv. Den läckan stoppar vi bäst genom att bromsa upp, hitta kompassriktningen och påminna oss om vart vi är på väg. När ledaren vet vart vi är på väg, hur vi ska ta oss dit, sätter mätbara mål, ingjuter hopp och gnista i organisationen, då tillförs positiv energi.

Detta börjar hos oss själva. För att vara lite personlig. Jag kastades in i en stor utmaning när jag flyttade till Sverige. Jag höll på att bli uppäten av att försöka få vård för två pågående hälsoproblem jag har. Jag tillbringade timmar med att försöka få tag i rätt personer, parera uruselt bemötande från vårdpersonal, lyssna på deras frustrationer över att arbeta i en organisation som fallit i bitar. Jag höll på att bli tokig. Tala om energitjuv! Min familj, vänner och bekanta fick höra detta när jag ventilerade.
Till slut ringer min son från Denver och säger: ”Lyft blicken farsan! Lev som du lär!”

Vad är det jag lär ut. Jo, att bromsa, återerövra perspektivet och hitta strategier.
Nu är jag på väg framåt. Energiläckan är tilltäppt och jag känner hopp. Omständigheterna har inte ändrat sig, men min inställning har definitivt förbättrats.
Integritet är att leva i harmoni med våra kärnvärderingar. Jag höll på att fastna och kände diskrepansens obehag när jag inte levde det jag lär.

Nu när jag är på väg att föra processerna framåt i mitt eget liv kan jag även guida andra till att lyfta sina blickar. När ledaren kör fast och förlorar perspektivet, fastnar hela organisationen.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.