Likställ inte sociopati med psykiskt lidande.

Jag vet inte hur ofta jag hoppar till när jag hör människor uttala sig om andra och kallar dem psykfall.

”Han är ju inte frisk!” ”Hon är sjuk i huvudet!” ”Han måste ha en diagnos!”

Jag tror ni förstår vad jag menar med dessa fraser vi slänger ur oss som handlar om mental ohälsa.

Jag kan inte låta bli att tänka på alla de människor jag känner som lider av psykisk ohälsa. Personer som är bipolära, andra med svåra depressioner, ångestsjukdomar eller diagnoser som gör att livet är tungt mellan varven.

Hur reagerar de när vi slänger ur oss dömande och nedlåtande kommentarer om psykisk ohälsa, inkastade i en stor och generaliserad kategori som vi pratar om med avsky?!

En man jag känner satt i fikarummet på jobbet och det pratade om Putin. Då utbrister någon – ”Han är ju fan inte klok – han är psykiskt sjuk den jäveln!”
Mannen som bad mig skriva om detta är bipolär. Han gick hem från jobbet den dagen och grät förtvivlans tårar.

Jag tror vi alla behöver tänka på hur vi pratar om mental ohälsa. Det är en verklighet för många människor. Ett lidande som vi skambelagt, ser ned på eller hånar på olika sätt. Psykisk ohälsa handlar om människor som behöver få finnas, synas och leva på lika villkor med oss alla.

Vi behandlar inte fysiska diagnoser på samma sätt. Vi sätter inte alla i en kategori och pratar nedlåtande om människor som lever med fysiska funktionshinder. Låt oss heller inte göra det när det gäller psykiska funktionshinder.

Kanske vore det dags för en psykparad precis som vi har Pride parader. Att synliggöra, visa acceptans och utrymme för alla. Jag skulle jubla om jag såg en parad med inslag som ”Stolt förälder till en bipolär!” eller ”Stolt kommunalanställd med psykisk funktionsnedsättning”

Vi bor på en fantastisk planet där alla får plats!

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

OBM – Relationellt Ledarskap för individer

Har du personalansvar, arbetar inom Human Resources eller vill höja din ledarskapskompetens? Nu kan du som individ/enskild få tillgång till utbildning och mentorskap.Många arbetsplatser är

Destruktiva klyschor.

”Det finns en mening med allt!” Har du hört något dummare uttryck än detta som vi slänger oss med till höger och vänster. När vi