”Jag saknar mina kollegor!”

Så inleddes en e-post som jag fick i veckan. Det är en av många indikationer jag fått från personer som arbetar hemifrån.

Företag gör så gott de kan för att få verksamheterna att fungera. Mycket interaktion som vi varit vana att göra öga-mot-öga i konferensrum, fikarum, lunchträffar och after-work, har ersatts med Zoom och Teams möten.

Det fungerar för att få arbetet gjort. Däremot är det många som uttrycker en frustration över bristen på allt det viktiga som i vanliga fall sker mellan möten och sammanträden. Den spontana kommunikationen som är otroligt viktig i en organisation men som inte är schemalagd.

Arbetsplatsen är ofta en viktig del för oss socialt. När detta går förlorat eller ersätts med skärmkontakt, då händer saker inom oss.

Det som gått förlorat måste ersättas med annat. Ledarskapet idag måste vara mer holistiskt och individfokuserat än någonsin. Vi kan inte lägga på den enskilde medarbetaren att sitta ensam med känslor av isolering.

Den psykiska ohälsan ökar. Relationer blir utsatta för stress och friktion. Missbruk ökar.
Att isolering leder till detta är ett faktum och fullt förväntat och normalt.

Det finns saker som kan göras för att inte bara förebygga problem, men även för att ta itu med de problem som redan har uppstått.

Följ min blogg via Facebook, Linked In eller Twitter. Jag kommer att fokusera på detta och ge tips och råd hur vi kan vara så bra arbetsplatser som möjligt i dessa utmanande tider.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Skitprat!

Alla visste att han söp! Han gjorde det snyggt, han var inget fyllo. Men omgivningen var av den åsikten att det blev lite för mycket.