”Jag säger detta till dig, men du får inte berätta det för någon annan!”

Är det någon mer än jag som blivit utsatt för detta ”förtroende” av en chef?
Ledaren som saknar integritet, som väljer ut vissa i personalen som de är mer förtroliga med.

Det är inget förtroende. Det är inget annat än oprofessionellt beteende och kvalificerat skitsnack. Dessutom sätter det den som blir utsatt för detta förtroende i en fruktansvärt obekväm situation gentemot de andra medarbetarna.

Det tragiska är när dessa förtroenden läcker ut och hela arbetsplatsens djupa infektion kommer till ytan. Människor blir sårade och hela företagskulturen blir påverkad.

När jag får dylika förtroenden av chefer och ledare kan jag inte låta bli att tänka: ”Vad säger du om mig till andra när jag inte är närvarande?”

I min roll som konsult är det en annan sak om en chef eller ledare vill ventilera till mig som utomstående. Det är sunt och konstruktivt. Det påverkar inte arbetslaget annat än positivt. Faktum är att det är varje ledares ansvar att se till att en dylik kanal finns.

Det pratas alldeles för mycket OM människor på arbetsplatser snarare än att det pratas MED människor.

Sund kontra osund kommunikation behöver lyftas. Det är tyvärr inte ovanligt att den vuxenmobbning som är väldigt vanlig på arbetsplatser har sina rötter i denna oförmåga och förfalskning av konceptet förtroende.

Detta går naturligtvis att bryta och det börjar med ödmjukhet hos dem som leder.

Ha en go dag alla goa!

Ulf Lidman

Du kanske också gillar

Masterclass i bemötande.

Alla har vi blivit utsatta för ett bemötande som gör att vi får dålig smak i munnen.Vi har bara en chans att ge ett första